Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (2024)

FacebookInstagram

Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (1)

Door Bart van Heulen

Wat een mooie druilerige dag om jullie weer eens te verblijden met één van onze mooie BBQ recepten! Dit keer ga ik jullie vertellen hoe je overheerlijke knapperige buikspek kan maken van de BBQ. Ben je dus opzoek naar een Buikspek BBQ recept? Of volg je ons al een tijdje? Lees dan gerust verder terwijl ik jullie meeneem in de wondere wereld van buikspek. Dit is een niet duur stuk vlees wat je met wat liefde heerlijk kunt bereiden.

Wat is buikspek precies?

Buikspek is het gedeelte van het varken waar de welbekende plakjes ontbijtspek van gemaakt worden die je vast wel eens in de supermarkt hebt gekocht voor onder je gebakken eitje. Wij gebruiken voor dit recept een groot stuk buikspek van ca. 1.5kg inclusief zwoerd. Zwoerd staat voor de huid en waar ze in veel gevallen kiezen om deze te verwijderen kunnen wij hier wel iets moois mee. De traditie om het zwoerd mee te nemen tijdens de bereiding van het product komt van oudsher vanuit de Aziatische landen. We zien bijvoorbeeld als we bij de lokale chinees Babi pangang bestellen en daar de saus apart doen dat we een zelfde soort knapperig product krijgen.

Waar begin je bij dit Buikspek BBQ recept?

Om te beginnen heb je maar een paar ingrediënten nodig. We zullen ze eens voor je onder elkaar zetten.

Buikspek van ca 1.5kg MET zwoerd.

Je zal jezelf wel afvragen, waar haal ik een stuk vlees van dit formaat? Het mooie hiervan is dat vleesproducenten vandaag de dag heel erg inspelen op het primitieve BBQ-en met grote stukken vlees. Er zijn ondertussen veel winkels en slagers waar je deze stukken kunt kopen. Zo kan je bijvoorbeeld bij The Butchery deze prachtige Livar buikspek kopen met zwoerd. Met deze buikspek gaat het recept je zeker lukken!

BBQ Rub/Kruidenmix

Wij hebben hier gekozen voor deze dry rub voor varkensvlees van Van Beekum specerijen. De reden dat we dit hebben gedaan is deze BBQ rub echt een totaal plaatje van kruiden en smaken bevat specifiek geschikt voor varkensvlees. Dit komt dan vervolgens de totale smaakbeleving van dit gerecht weer ten goede. De rub is tevens ook erg goed op spareribs en pulled pork. Mocht je dit later willen maken.

Zout

Om het zwoerd (de huid) knapperig te maken dienen we dit zo goed mogelijk te onttrekken van vocht. Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft zout als eigenschap dat het vocht vasthoudt/onttrekt uit hetgeen waar je het toepast. Je hebt hier dus flink wat van nodig.

Zonnebloemolie

Nadat je in het proces het zout van de huid afveegt is het zaak dat je een dun laagje zonnebloem olie toevoegt om het knapperig maken een handje te helpen. Je hebt hier dus een beetje van nodig. ongeveer 2 eetlepels.

Kersen houten rookhout chunks

2 chunks kersenhout gebruik je voor het eerste gedeelte van de indirecte bereiding om het vlees een mooie licht zoete rooksmaak mee te geven. Kersen houten chunks zijn in een mooie verpakking te verkrijgen bij BBQ Experience center.

Tijd

Terwijl je voor dit gerecht maar 3 producten nodig hebt kost het je wel wat tijd. Je bent al met al wel zo’n 4-5 uur bezig voordat je van het eindproduct kan genieten dus neem dit mee in je voorbereiding.

Stap 1, Schoonmaken en kruiden

Je begint bij voorkeur de dag voordat je het vlees gaat bereiden met schoonmaken en kruiden. Het is belangrijk dat je zorgt dat de spek over de gehele lengte even dik is, als dit namelijk niet op gelijke hoogte in de BBQ ligt krijg je niet over de gehele lengte dat knapperige effect waar je naar op zoek bent. Bij het op smaak brengen van vlees geldt de regel, hoe langer hoe beter. Zorg dus dat je bij voorkeur 24 uur en minimaal 3 uur van tevoren het vlees kruidt. Doe je dit 24 uur van tevoren dan hebben de kruiden echt kans om helemaal in je vlees te trekken en ga je dit uiteindelijk merken in de smaak van het eindproduct. LET OP, Zorg dat je het zwoerd (de huid) niet raakt met de kruidenmix. Leg de buikspek na het kruiden met het zwoerd naar boven onafgedekt in de koelkast.

Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (2)

Stap 2, Zwoerd royaal bedekken met zout

Op de ochtend van de BBQ haal je de buikspek uit de koelkast. Je gaat nu royaal zout toepassen op de zwoerd zoals op onderstaande foto. Wees hier niet te zuinig mee want het is de bedoeling dat we zoveel mogelijk van het vocht uit de huid onttrekken. Dit doen we om de huid uiteindelijke de knapperige structuur te geven die we graag willen bereiken. Zorg dat dit minimaal 4 uur onafgedekt in de koelkast kan rusten.

Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (3)

Stap 3, Roken

Nadat de Buikspek 4 uur in de koelkast heeft gerust is het tijd om het op de BBQ te leggen. Je laat de buikspek in de eerste fase bedekt met zout en verwijderd dit na ongeveer 1 uur roken op de BBQ. Zoals op onderstaande foto heb ik het zout er gewoon afgeschoven zo de lekbak in die ik eronder heb gezet. Vervolgens strijk je met een kwast of een stukje keukenpapier een dun laagje zonnebloemolie over de huid. Dit laagje zonnebloemolie helpt de huid om extra knapperig te worden, vergeet dit dus niet. De BBQ heb je bij deze eerste fase op 120-130 graden celsius en dit is ook tevens het moment dat je de kersen houten chunks toevoegt. Deze fase duurt totdat het vlees een kerntemperatuur van 60 graden heeft bereikt.

Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (4)

Stap 4, Het knapperig maken van het zwoerd.

Steek voor de laatste fase je BBQ flink op naar 250-260 graden Celsius en behoudt de indirecte hitte. Haal in de tijd dat je de BBQ opstookt de buikspek van de BBQ en bedek het onderste (vlees) gedeelte met aluminiumfolie zodat alleen het zwoerd blootgesteld wordt aan de hitte. Vanaf een minuut of 10 zal je zien dat er kleine bubbeltjes beginnen te vormen op de zwoerd en dat deze knapperig gaat worden. Het kan 30-40 minuten duren voordat de gehele zwoerd mooi knapperig is, wees dus geduldig.

Ga na 30-40 minuten eens met je mes over het zwoerd, mocht het dan zo zijn dat je nog niet de gewenste crisp hebt dan kan je er altijd nog voor kiezen om de buikspek even kort met het zwoerd naar beneden direct boven de kolen te doen. Stel dat je hier voor kiest kijk dan aub wel uit aangezien het heel snel te hard kan gaan op deze manier.

Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (5)

Stap 5, genieten.

Nadat je het vlees van de BBQ hebt gehaald en dit even hebt laten rusten kan je het aansnijden en zal je worden verblijd door het geluid dat je mes maakt met het doorsnijden van het vlees. Het kraakt alle kanten op! Je zal ook zien dat door de langere bereiding het vet helemaal door het vlees is getrokken en dit een malse samenstelling is geworden met natuurlijk een heerlijk krokant laagje! Wij zijn het er in ieder geval wel over eens dat dit één van de betere buikspek BBQ recepten is!

Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (6)

Wil je dit recept delen of opslaan? Doe dat via onderstaande knoppen!

Mocht je bovenstaand Buikspek BBQ recept nou zelf hebben gemaakt laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief! We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Ben je benieuwd naar een van onze eerdere recepten? Kijk dan op onze BBQ recepten pagina! Of kijk naar een van de volgende recepten : Atomic Buffalo Turds,Shotgun Shells,Moink Balls, Bavette Rollade ofPicanha.

Als je verder vragen of opmerkingen hebt dan horen we het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina. We staan je via deze weg graag te woord.

En denk eraan,

Turn Don’t Burn

Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (7)

Afdrukken Pin

4.91 van 22 stemmen

Knapperige buikspek van de BBQ

Dit recept laat je zien hoe je perfecte knapperige buikspek kunt maken van de BBQ

Gang Hoofdgerecht

Keuken Amerikaans, BBQ

Trefwoord barbeque buikspek, bbq buikspek, buikspek barbeque, buikspek bbq, knapperige buikspek van de bbq

Voorbereidingstijd 12 uur uur

Bereidingstijd 4 uur uur

Porties 6 personen

calorieën 600kcal

Kosten 20

Ingrediënten

  • 1,5 KG Buikspek met zwoerd
  • 4 eetlepels BBQ Rub
  • 300 gram zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Schoonmaken en kruiden

    Je begint bij voorkeur de dag voordat je het vlees gaat bereiden met schoonmaken en kruiden. Het is belangrijk dat je zorgt dat de spek over de gehele lengte even dik is, als dit namelijk niet op gelijke hoogte in de BBQ ligt krijg je niet over de gehele lengte dat knapperige effect waar je naar op zoek bent. Bij het op smaak brengen van vlees geldt namelijk de regel, hoe langer hoe beter. Zorg dus dat je bij voorkeur 24 uur en minimaal 3 uur van tevoren het vlees kruidt. Doe je dit 24 uur van tevoren dan hebben de kruiden echt kans om helemaal in je vlees te trekken en ga je dit uiteindelijk merken in de smaak van het eindproduct. LET OP, Zorg dat je het zwoerd (de huid) niet raakt met de kruidenmix. Leg de buikspek na het kruiden met het zwoerd naar boven onafgedekt in de koelkast.

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (8)

  • Zwoerd royaal bedekken met zout

    Op de ochtend van de BBQ haal je de buikspek uit de koelkast. Je gaat nu royaal zout toepassen op de zwoerd zoals op onderstaande foto. Wees hier niet te zuinig mee want het is de bedoeling dat we zoveel mogelijk van het vocht uit de huid onttrekken. Dit doen we om de huid uiteindelijke de knapperige structuur te geven die we graag willen bereiken. Zorg dat dit minimaal 4 uur onafgedekt in de koelkast kan rusten.

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (9)

  • Roken

    Nadat de Buikspek 4 uur in de koelkast heeft gerust is het tijd om het op de BBQ te leggen. Je laat de buikspek in de eerste fase bedekt met zout en verwijderd dit na ongeveer 1 uur roken op de BBQ. Zoals op onderstaande foto heb ik het zout er gewoon afgeschoven zo de lekbak in die ik eronder heb gezet. Vervolgens strijk je met een kwast of een stukje keukenpapier een dun laagje zonnebloemolie over de huid. Dit laagje zonnebloemolie helpt de huid om extra knapperig te worden, vergeet dit dus niet. De BBQ heb je bij deze eerste fase op 120-130 graden Celsius en dit is ook tevens het moment dat je de kersen houten chunks toevoegt. Deze fase duurt totdat het vlees een kerntemperatuur van 60 graden heeft bereikt.

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (10)

  • Het knapperig maken van het zwoerd

    Steek voor de laatste fase je BBQ flink op naar 250-260 graden Celsius en behoudt de indirecte hitte. Haal in de tijd dat je de BBQ opstookt de buikspek van de BBQ en bedek het onderste (vlees) gedeelte met aluminiumfolie zodat alleen het zwoerd blootgesteld wordt aan de hitte. Vanaf een minuut of 10 zal je zien dat er kleine bubbeltjes beginnen te vormen op de zwoerd en dat deze knapperig gaat worden. Het kan 30-40 minuten duren voordat de gehele zwoerd mooi knapperig is, wees dus geduldig.

    Ga na 30-40 minuten eens met je mes over het zwoerd, mocht het dan zo zijn dat je nog niet de gewenste crisp hebt dan kan je er altijd nog voor kiezen om de buikspek even kort met het zwoerd naar beneden direct boven de kolen te doen. Stel dat je hier voor kiest kijk dan aub wel uit aangezien het heel snel te hard kan gaan op deze manier.

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (11)

  • Genieten

    Nadat je het vlees van de BBQ hebt gehaald en dit even hebt laten rusten kan je het aansnijden en zal je worden verblijd door het geluid dat je mes maakt met het doorsnijden van het vlees. Het kraakt alle kanten op! Je zal ook zien dat door de langere bereiding het vet helemaal door het vlees is getrokken en dit een malse samenstelling is geworden met natuurlijk een heerlijk krokant laagje! Wij zijn het er in ieder geval wel over eens dat dit één van de betere buikspek BBQ recepten is!

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (12)

  1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (13)

    Theo6 augustus 2021 bij 10:17

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (14)
    Top!

  2. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (15)

    Harm14 oktober 2021 bij 19:25

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (16)
    Wat een recept is dit zeg! Buikspek heb ik vaker klaar gemaakt maar niet met de BBQ rub. Door dit recept krijg je echt een lekkere knapperige korst wat de buikspek echt heerlijk maakt. Deze ga ik vaker bereiden, aanrader!

  3. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (17)

    Hans van Beem22 mei 2022 bij 15:58

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (18)
    Wachten beloond heerlijk knapperig buikspek vandaag zondag 22 mei voor tweede keer in een week bereid heerlijk

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (19)

      bartvanheulen22 mei 2022 bij 16:02

      Antwoord

      Fijn om te lezen dat het gesmaakt heeft Hans! Daar doen we het voor!

      1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (20)

        Tys12 augustus 2022 bij 18:52

        Antwoord

        Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (21)
        Top recept, het roken ging bij mij wat sneller dan 2 uur maar echt top!

    2. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (23)

      Folkert18 mei 2023 bij 14:44

      Antwoord

      Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (24)
      Wow. Ik heb diverse keren geprobeerd om krokant buikspek te maken in de oven. Van alles geprobeerd, gaatjes maken, insnijden, verschillende temperaturen. Allemaal mislukt.

      Dit recept ging in 1x goed en het spek was krakend krokant met een lekkere rooksmaak. Top!!

      1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (25)

        bartvanheulen18 mei 2023 bij 15:19

        Antwoord

        Fijn om te lezen dat het gelukt is en gesmaakt heeft Folkert en bedankt voor je bericht!

  4. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (26)

    Frans2 juni 2022 bij 11:05

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (27)
    Ben hem op moment aan bereiden ziet er al heerlijk uit kan niet wachten

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (28)

      bartvanheulen2 juni 2022 bij 11:15

      Antwoord

      Bedankt voor je terugkoppeling Frans, dat doet me goed! Geniet ervan straks!

    2. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (29)

      Nicky4 september 2022 bij 11:22

      Antwoord

      Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (30)
      Aantal weken geleden gemaakt. Dit is zo goed bevallen dat we hem vandaag voor de tweede keer gaan maken.

  5. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (31)

    Alex3 juli 2022 bij 16:59

    Antwoord

    Vandaag dit recept geprobeerd. Het duurde heel lang voordat de korst hard werd. Ik dacht ik haal hem eraf en ineens een keiharde korst. Zo hard dat ie bijna niet meer door te snijden. Tijdens het snijden viel de spek uit elkaar (in laagjes). Wel jammer want nu is t niet meer dan een sparerib zonder bot maar dan zouter. Volgende keer nogmaals proberen.

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (32)

      bartvanheulen4 juli 2022 bij 06:16

      Antwoord

      Goedemorgen Alex,

      Wat jammer dat het deze keer niet gelukt is. Heb je de temperaturen en tijden aangehouden op het recept(aangezien je het hebt over heel lang voordat de korst hard werd)? Als je er voor zorgt dat het zout enkel in aanraking komt met de zwoerd moet het zoute effect heel erg meevallen. Zout kan namelijk door het zwoerd niet in het vlees trekken. Mocht het nu de volgende keer weer niet lukken stuur ons dan even een berichtje via whatsapp of facebook messenger, we denken graag met je mee.

  6. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (33)

    sjef raijmakers3 augustus 2022 bij 07:41

    Antwoord

    Moet het indirect of direct op de bbq

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (34)

      bartvanheulen3 augustus 2022 bij 08:07

      Antwoord

      Goedemorgen Sjef,

      De bereiding is indirect.

      Geniet ervan!

  7. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (35)

    Edwin29 augustus 2022 bij 07:08

    Antwoord

    Goedendag, ik wil dit recept dit weekend maken, maar is het ook mogelijk om het in delen te maken? Bijv. een dag van te voren een gedeelte en op de dag zelf? Zo ja, wat is dan het beste om te doen. Ik hoor het graag.

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (36)

      bartvanheulen29 augustus 2022 bij 07:20

      Antwoord

      Goedemorgen Edwin,

      Je kan het kruiden en zouten prima een dag van tevoren doen. Het bereiden op de BBQ zou ik alleen niet doen. Je zit namelijk met de gaarheid van het vlees. Dan heb je de kans dat het taai wordt.

      Geniet ervan!

      1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (37)

        Jimmy Van Dijk26 november 2022 bij 10:01

        Antwoord

        Goedemorgen Alex,

        Begrijp ik het goed dat het spek ongeveer 2 uur op de bbq ligt om de kerntemperatuur te halen van 60 graden bij de 120 graden bbq. Of lees ik het verkeerd?
        Ik ga er morgen mee aan de slag.

        Groeten Jimmy

        1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (38)

          bartvanheulen26 november 2022 bij 10:47

          Antwoord

          Goedemorgen Jimmy,

          Klopt inderdaad maar het is een richtlijn en om er zeker van te zijn kan je het beste even meten met een kerntermometer. Het ene stuk buikspek is namelijk het andere niet en kleinere stukjes kunnen ook al met een uur op die temperatuur zitten.

          Geniet ervan morgen!

          Groeten,

          Bart van Turn Don’t Burn

          1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (39)

            Jimmy Van Dijk26 november 2022 bij 19:30

            Antwoord

            Dankjewel Bart,

            Gaat helemaal goedkomen.

            Groeten Jimmy

            1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (40)

              bartvanheulen27 november 2022 bij 12:56

              Antwoord

              Super Jimmy, geniet ervan!

              1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (41)

                Leo van Hameren30 december 2022 bij 16:16

                Antwoord

                Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (42)
                Ben ermee bezig voor oudjaarsavond 2022
                Kanniewachten tot het klaar is!

                1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (43)

                  bartvanheulen31 december 2022 bij 08:37

                  Antwoord

                  Goedzo! Geniet ervan Leo!

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (46)

      bartvanheulen27 november 2022 bij 17:39

      Antwoord

      Goedenavond Jimmy!

      Kijk aan, dat is fijn om horen! Haha, ja dat probleem ken ik ook!

      Jij bedankt voor je mooie recensie, dat helpt ons weer!

      Fijne avond,

      Bart

  8. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (47)

    Rene3 december 2022 bij 07:20

    Antwoord

    Ik wil hem straks gaan maken ,maar word het vlees niet taai als je 40 minuten op 250 graden gaat grillen ? Want de warmte komt toch gewoon door het alluminiumfolie heen ?

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (48)

      bartvanheulen3 december 2022 bij 07:37

      Antwoord

      Goedemorgen Rene,

      De laatste fase op 250 graden is even goed nogsteeds indirect, stralingswarmte valt hier dus mee en daardoor wordt het over zo’n korte periode niet taai. Buikspek bevat daarnaast heel veel vet en is daardoor uberhaupt lastig taai te krijgen.

      Geniet ervan!

  9. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (49)

    Eveline Hofstra31 maart 2023 bij 08:16

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (50)
    Heerlijk gegeten gisteravond met mijn gezin, zowel de kinderen als mijn man vonden het erg lekker. Dankjewel voor het recept!

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (51)

      bartvanheulen5 april 2023 bij 06:32

      Antwoord

      Fijn dat het gesmaakt heeft Eveline en bedankt dat je de tijd genomen hebt te reageren, dat waarderen we heel erg!

  10. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (54)

    Peter en Mariottie Starrenburg13 mei 2023 bij 20:00

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (55)
    Morgen op moederdag gaan we het doen, buikspek super zelf iets er bij gedaan zoals sambal en nog meer indische kruiden

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (56)

      bartvanheulen13 mei 2023 bij 22:38

      Antwoord

      Bedankt voor jullie review! Klinkt in ieder geval al goed, hoop dat het lekker smaakt. Groeten, Bart van Turn Don’t Burn

  11. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (57)

    Arjen aka RagnarGrills10 juni 2023 bij 14:37

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (58)
    Hij ligt er nu op, nog een uurtje ongeveer! Ben heel benieuwd naar het eindresultaat

  12. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (59)

    Arjen 'RagnarGrills' Jimmink11 juni 2023 bij 06:44

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (60)
    Wat een fantastisch recept en wat een heerlijk resultaat.
    De stappen precies gevolgd en de uitkomst is zoals beschreven, extreem knapperige huid. Super!

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (61)

      bartvanheulen11 juni 2023 bij 16:36

      Antwoord

      Fijn dat het gesmaakt heeft Arjen! Super bedankt voor de mooie review op het recept. Dat waarderen we heel erg!

  13. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (62)

    Wesley25 juni 2023 bij 18:26

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (63)
    Vanavond voor de 2e keer gemaakt! Smaak is erg goed alleen zijn de randen keihard en is het midden het zwoerd nog niet krokant en soms zelfs wat taai… Hoe kan ik dat de volgende keer eventueel anders krijgen?

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (64)

      bartvanheulen25 juni 2023 bij 18:44

      Antwoord

      Hey Wesley!

      Bedankt voor je mooie review. Het klinkt alsof je buikspek niet over het gehele stuk even dik is. Mocht je een stuk hebben wat aan de buitenkanten dikker is kan je altijd een prop aluminiumfolie maken en die midden onder de buikspek op de BBQ leggen. Dat het een beetje bol staat. Op die manier moet het zeker lukken. Succes!

  14. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (65)

    NVpl6 juli 2023 bij 23:28

    Antwoord

    Hoi, klinkt heerlijk
    Ik vroeg me af of je zou kunnen stoppen met de bereiding na het garen op lage temperatuur, om dan bijvoorbeeld de volgende dag hem op de bbq te leggen om de krokante korst te maken?
    Ik denk vooral in kader van mise en place zodat de dag zelf met de gasten de bbq beschikbaar is om nog andere dingen te maken.
    grtn

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (66)

      bartvanheulen7 juli 2023 bij 09:23

      Antwoord

      Goedemorgen Nils,

      Ik zou adviseren om dit wel gewoon op dezelfde dag te doen en dan iets eerder te beginnen. Durf namelijk niet met zekerheid te zeggen of de malsheid op deze manier gewaarborgd blijft. Veel plezier met het maken van dit recept!

      Met vriendelijke groet,

      Bart van Turn Don´t Burn

  15. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (67)

    Bob Lansier12 juli 2023 bij 14:38

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (68)
    Bart,
    Ook hier een succes, en ik heb ook alles geprobeerd, maar helaas geen krak tijdens het snijden. Dat is met jullie recept wel dus gelukt. En dat het kraakte en smaakte dat op zeker!
    Toch nog een vraag, het kruislings insnijden van de zwoerd adviseren jullie dus niet, kan dat bij dit recept ook niet? Ziet er dan gewoon wat aantrekkelijker uit.

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (69)

      bartvanheulen12 juli 2023 bij 16:08

      Antwoord

      Fijn om te horen Bob en bedankt voor je bericht! Het kruislinks insnijden zou heel licht kunnen alleen heb je dan wel kans dat het zout van de zoutlaag in je buikspek trekt en dit zou natuurlijk zonde zijn. Wellicht als je het heel iets insnijd, en zorgt dat je in iedergeval niet helemaal door het vet heen gaat lukt het wellicht! Houdt ons op de hoogte als je wil, vinden we leuk!

      Groetjes,

      Bart

  16. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (70)

    Dennis van Olst22 juli 2023 bij 16:03

    Antwoord

    Bart als eerste top dat je reviews ook beantwoord dat is echt fantastisch!!! buikspek ligt nu gekruid in de koelkast morgen ga ik verder.. water loopt tussen mijn tanden als ik alle berichten lees. als deze buikspek mijn spekbuik waardeert kom ik terug voor een review…
    dankjewel voor het recept
    groet,
    Dennis.

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (71)

      bartvanheulen22 juli 2023 bij 20:15

      Antwoord

      Kijk Dennis, dat is nu eens leuk om te lezen! Ik doe mijn best! En haha, ik hoop dat hij bij jou ook gaat smaken! Alvast graag gedaan in ieder geval! Groeten, Bart

  17. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (72)

    Marcel van Kesteren22 augustus 2023 bij 05:57

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (73)
    Hallo Bart,

    In het recept staat dat je het zout na een uur roken van spek moet halen en vervolgens met zonnebloemolie in moet smeren en dat dit het moment is om de kersenhout chunks toe te voegen.
    Mijn vraag is nu met welk hout je het spek het eerste moet roken?

    Gr. Marcel

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (74)

      bartvanheulen22 augustus 2023 bij 07:39

      Antwoord

      Hey Marcel,

      Hartelijk dank voor je reactie en vraag. Wellicht heb ik het niet helemaal duidelijk geformuleerd maar ik bedoel in het recept dat je aan het begin van die fase het rookhout toevoegt. Dus net voordat je de buikspek met zoutkorst op de BBQ legt. Aangezien vlees & vis enkel de eerste 3 uur van de bereiding rook opnemen is het goed om hier gelijk mee te starten om optimaal smaak mee te geven.

      Hopelijk ben je zo geholpen.

      Groeten,

      Bart van Turn Don’t Burn

  18. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (75)

    Joris Rooijackers24 september 2023 bij 14:58

    Antwoord

    Een goedemiddag,

    Precies gedaan volgens recept maar geen krokante korst en het buikspek is nog heel vet, moet ik hem terug leggen?
    Hij was ook in 1,5 uur op 60 graden dys ik ben in e,5 uur klaar.
    Weet iemand wat ik fout doe?

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (76)

      bartvanheulen4 oktober 2023 bij 08:44

      Antwoord

      Goedemorgen Joris,

      Excuses voor het verlate antwoord maar we waren bij Turn Don´t Burn er even tussenuit met vakantie. Op zich kan het geen kwaad als de buikspek wat eerder op 60 graden is. Elk stuk vlees is net weer wat anders en soms gaat dit wat sneller. Buikspek is daarnaast over het algemeen een heel vet stuk vlees, dit zal dus altijd wel zo blijven. Heb je de buikspek ingepakt met de huid naar boven blootgesteld aan de 250 graden hitte met het daarbij insmeren met een laagje zonnebloemolie? Dat moet in principe altijd werken als je de zoutkorst maar lang genoeg in hebt laten trekken.

      Ik hoor het graag van je als ik nog iets voor je kan betekenen.

      Met vriendelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

  19. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (77)

    Mirjam12 oktober 2023 bij 20:13

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (78)
    Zoooooh eeey vandaag voor de tweede keer gemaakt.
    Deze keer zou ik er niks veranderd aan willen hebben.
    Lekker mooi en met veel plezier gemaakt.
    Jammer dat je geen foto’s hier kunt toevoegen hahaha.

    Wel 1 vraagje hoe hou je dat korstje lekker knapperig??
    En kan ik dit in plakken maken en invriezen???geseald….

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (79)

      bartvanheulen13 oktober 2023 bij 07:59

      Antwoord

      Hey Mirjam,

      Wat mooi om te lezen dat het recept je bevalt en bedankt dat je de moeite hebt genomen om te reageren op mijn website. Goeie van die foto’s trouwens, ik zal daar eens naar kijken haha! M.b.t. je vraag wordt dat denk een lastig verhaal. Zo mooi krokant als die is op het moment dat het van de barbecue afkomt kun je het nooit houden ben ik bang. Ik denk dat helemaal op het moment als je gaat invriezen dat het een sompig geheel wordt. In ieder geval verre van de structuur die je wilt hebben.

      Hopelijk heb je hier iets aan!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

  20. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (80)

    Maurice Weij21 april 2024 bij 17:49

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (81)
    na verschillende pogingen met de kamado om goed buikspek te krijgen heb ik jouw stappen maar eens gevolgd..

    echt super goed. ik had mijn zwoerd wel kruislings ingesneden, zo kreeg het zou een klein beetje de kans om in het vlees te kruipen en heb geen rub gebruikt… maar het principe van je stappen zijn geweldig.

    dank voor het delen, hij staat bij mijn favorieten !

    groetjes, Maurice

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (82)

      bartvanheulen21 april 2024 bij 20:15

      Antwoord

      Hey Maurice,

      Allereerst tof dat je de tijd hebt genomen om te reageren onder mijn recept! Heel mooi ook om te zien dat het je gelukt is en altijd goed ook om lekker te variëren en het recept op je eigen manier klaar te maken.

      En niet te vergeten, een mooie plek tussen je favorieten, dat is altijd goed!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

  21. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (83)

    Hannes4 mei 2024 bij 16:00

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (84)
    Ohw wat een geweldig recept, ik heb de kamado pas 3 weken en ik ben al volop aan het experimenteren. Het korstje is geweldig crispy, ( mijn Thaise vrouw is er helemaal verkocht aan ).
    Ik had alleen wat moeite met de temperatuur, hij zat al binnen 1 uur op de 60graden kerntemp, en toen viel het kwartje, ik hield de temp aan van de dome, maar op het rooster was de temp 25 graden hoger, vandaar dat alles sneller ging. ( Verklaarde ook dat andere vlees stukken die ik eerder had gemaakt op sommige plekken verbrand was )
    Gelukkig had ik meerdere probe’s op mijn thermometer waarvan ik er 1 op het rooster had gelegd tijdens het opstoken naar 250 graden, de dome gaf 200graden aan terwijl de probe al op 250graden zat.
    Al met al toch een heerlijk stuk crispy buikspek.
    Thanx

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (85)

      bartvanheulen5 mei 2024 bij 11:16

      Antwoord

      Hey Hannes,

      Bedankt dat je de tijd hebt genomen om te reageren! Heel tof dat het recept je ook gelukt is en dat je mooie crispy buikspek hebt gemaakt als resultaat. Het heeft bij de bereiding ook vaak te maken met de dikte van het stuk buikspek, dit varieert ook nogal en kan behoorlijk invloed hebben op de bereidingstijd. Maar altijd goed om te lezen dat je zowel de dome als de temperatuur op het rooster meet.

      Gaat helemaal goedkomen!

      Smakelijke groet,

      Bart van Turn Don´t Burn

  22. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (86)

    Marvin Arink21 mei 2024 bij 14:54

    Antwoord

    Hi Bart,

    Lijkt een mooi gerecht om uit te proberen! Is er nog een eind kerntemperatuur ? Of is het de 60 graden kerntemperatuur en vervolgens die crispy kant krijgen en dan klaar?

    Alvast bedankt voor je antwoord

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (87)

      bartvanheulen21 mei 2024 bij 14:58

      Antwoord

      Goedemiddag Marvin!

      Bedankt voor je goede vraag! Je buikspek zal in deze laatste fase met gemak doorgaren naar 70-80 graden vanwege de hoge temperatuur. Je hoeft hier dus verder niet meer te meten qua gaarheid. Gewoon doen wat je zelf al zegt inderdaad.

      Veel succes!

      Smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

  23. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (88)

    Paul24 mei 2024 bij 15:37

    Antwoord

    Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (89)
    Kun je ook grof zeezout gebruiken?

    1. Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (90)

      bartvanheulen25 mei 2024 bij 09:00

      Antwoord

      Ja dat moet lukken Paul, alleen dan wel even goed aandrukken tegen het zwoerd.

      Succes!

Geef een reactie

Facebook-fInstagramLinkedin-in

Knapperige Buikspek BBQ recept - Turn Don't Burn (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5934

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.